Virus & intrång

Då var det dags att skriva ett litet inlägg om virus och intrång.
Så, hur får man då ett "virus" på sin dator, och är det så himla farligt som vissa säger?

Ett virus kan du få på många olika sätt, det vanligaste är väl att du laddar ner ett program (.exe) och kör programmet utan virusprogram så läggs det en fil på din dator som sedan sänder vidare all information till hackerns data. Finns olika typer av hacking program, det finns t.ex så man kan läsa alla dina lösenord du skrivit in på datan, man kan se din skärm, man kan se alla dina filer på datan, man kan ta bort dom eller radera dom eller lägga in filer på din data också.  Om du har en webcam inkopplad så kan man även ta på den utan att du märker det, så kanske det sitter en hacker och tittar på dig, tänk alltid på att antligen dra ut den helt ur datan när du inte använder den, eller att du riktar den mot väggen/golvet där ingen kan se dig, inte så kul kanske och sitta vid datan utan att veta att någon glor på ens privat liv eller hur?
Man kan alltså ha full kontroll, man kan t.om skriva till andra, klicka rundor på datan, osv. Man kan se din skärm på ens egen skärm. Hackers brukar hacka någon okänd person för att sedan göra något olagligt med datan, t.ex överföra olagliga saker på internet genom hans data.

Det finns såklart fler sätt att få virus, om du t.ex besöker en sida kan du få virus, ett script kan göra så din dator automatiskt tar emot information och laddar in viruset på din data. Detta är väldigt enkelt faktist. Och då har man full kontroll över datan återigen som jag skrev här ovan.

Det är sällan det är virus i mp3 filer, eller bildfiler. Det är ganska svårt att få in virus i dom.
*OBS* Tänk på, bara för du har virusprogram så betyder det INTE att din data är 100% säker från att ingen har kontroll över den. Det finns virusfiler som är UD ( Undetectable ) alltså som virusprogrammet inte hittar virus i. Det är mycket enkelt att fixxa program som gör ens virusfil "UD". OFTAST av hackers så har dom UD.

Du kanske har stött på att någon på din msn lista försökt skicka någon fil med t.ex "Check out my new photos" Och vill skicka en fil till dig, detta är en worm. Inget skadligt för datan utan bara lägger sig i registert och sedan när du öppnar filen du tagit emot så fortsätter den att skicka det vidare till alla andra. Undvik alltid detta.

Tips:
* Scanna ALLTID igenom en fil med ett virusprogram innan du öppnar det. Jag rekommenderar att du går in på http://virustotal.com och scannar den fil du vill öppna innan du öppnar den. Där innehåller över 15st virusprogram som scannar filen till dig, allt du gör är väljer vart du har filen på datan, trycker ladda upp och sidan scannar den till dig och visar.
* .Exe filer som är t.ex 1-100kb stora är oftast något skumt i dom.
* Lägg aldrig till något i registy utan du vet vad du sysslar om. Om någon säger till dig att lägga dit någon kod kan det förstöra din data, eller göra så den kör en virusfil som han kanske skickat dig fasst du inte öppnat den än.
* Ifall du öppnar ett program du laddat ner, tex Winamp. Så är den kanske på 3mb, så öppnar du den så körs den som vanligt att installerar o.s.v, men vad du inte vet att någon kanske har "bindat" in en virusfil i den(när man bindar så lägger man in sin virusfil i själva installationsfilen och ser det bara som en fil fasst båda körs) det går inte att upptäcka om du inte har ett virusprogram som hittar virus i filen.
* Gå inte in på okända hemsidor, tryck inte på pup-ups och sådant.

Det blir allt svårare och svårare för "hemma sittande hackers" att försöka ge någon annan virus. Då alla anti-virus företag förebygger sina virusprogram varje dag. Risken finns att du kanske är ett offer.
Hur ska man då göra?
Vädligt svårt att säga, om du märker du t.ex förlorar pengar på banken så spärra direkt såklart, men om du märker att någon kanske loggar in på din profil någonstans så har någon troligen fått reda på ditt lösenord. Det lättare är alltid att formatera datan, då blir den som ny utan något skit.

Du ska inte känna nu att "Nej nu kan jag inte sitta vid datan mer, inte säkert". Har du ett säkert virusprogram så är det ganska lungt. Man kan som sagt aldrig vara helt säker.

Tips på bra virusprogram:

NOD32 - Ett av världens bästa anti-virus program, rekommenderas. http://www.nod32.se
Norton - Ett bra anti-virus program, dom blir bättre och bättre. Med 3st inbyggda brandväggar så blir den säker mot intrång och DDOS. http://www.symantec.com

Har säkert missat något men då uppdaterar jag den, hoppas detta gav dig en liten blick över hur det kan se ut.

// Jimmie

Kommentarer
Postat av: Ossie

Var riktigt intressant att läsa bloggen faktiskt :) ända ja inte gillade med inlägget var antivirusen som du föreslog har testat nortan men bara haft problem me det och fått virus trots ja haft det. i och försig kan ja inget säga om nod32 för det har ja aldrig testat men något som funkar bra är kaspersky som skyddar mot flera saker, är ej så bra på allt sånt där då det gäller vad som skyddar mot vad men men ajja bra att nån lägger upp lite info så man lär sig mer om virus och det :)

2009-01-08 @ 18:59:14
Postat av: Molly

Nod32 har jag hört ska vara jättebra, de flesta av mina polare har det, själv använder jag mig av F-secure som fungerar utmärkt.



Ville bara påpeka att det heter "datorn" och inte "datan". Man vill gärna läsa en välskriven och välformulerad text när det gäller information. (Bara ett tips)

2009-01-12 @ 12:23:21
URL: http://molkan.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0